لتاريخ : 2.5.2019
جلسة غير عاديه رقم 2019 \ 3
عقد المجلس المحلي لقرية اكسال جلسته الغير العادية رقم 2019 \ 03 , وذلك في تمام الساعة السابعة مساءا من يوم الخميس الموافق 25.4.2019 في مكاتب المجلس المحلي .
وحضر الجلسة السادة الأعضاء :
1. محمد رافع شلبي - رئيسا
2. سليم عبد الهادي
3. رائف شدافنه
4. احمد سعدي
5. حسين عبد الهادي
6. عبد الرحيم شدافنه
7. باسل دراوشه
وتغيب :
1. خالد حبشي
2. احمد دراوشه
3. سامي دراوشه
4. عمر دراوشه
5. اسعد دراوشه
وكما وحضر الجلسة :
1. المحامي نواف شلبي - المستشار القضائي
2. يوسف دراوشه - مراقب المجلس
3. جمال أبو حنا - مساعد المدير العام للمجلس
نقاط البحث :
1. بحث تقرير لمراقب الداخلي للمجلس رقم 18 لسنة 2017 وإقرار التوصيات .
افتتح الرئيس الجلسة مرحبا بالحضور وانتقل الى جدول الاعمال كالتالي :
شكر مراقب المجلس على التقرير رقم 18 لسنة 2017 بحيث التقرير يحتوي على معلومات مهمه جدا عن رابطة المياه جبال الناصرة .
مجلس اكسال بعام 2008 الزم بنقل جميع حسابات المياه والصرف الصحي لرابطة المياه جبال الناصرة .
تقرير المراقب يتطرق الى عدادات المياه المسجلة باسم المجلس المحلي وليس للمواطنين .
أي عملية نقل هي عملية تقيم وتقديم .
من التقرير يمكن الاستفادة بمعلومات عديدة وممكن استرجاع المال لخزينة المجلس .
اذكر انه من مصلحتنا المحافظة على عضويتنا في رابطة المياه جبال الناصرة لأنها تعطي خدمات المياه والصرف الصحي .
برأي يمكن تصليح كل الأخطاء ,خصيصا ان رابط جبال الناصره أيضا هي جديدة نسبا .
انوه ان تقرير المراقب يتطرق لسنوات 2009 حتى 2011 حيث كانت الربطة حديثه كليا .
بعد هذه السنوات تم تحسين كبير في أداء الرابطة نتيجة الخبرة التراكمية .
وطلب من يوسف دراوشه عرض التقرير :
يوسف دراوشه :
قام بشرح مفصل ووافي للتقرير على النحو التالي :
תקציר
רפורמת משק המים והביוב זכתה, בשנת 2001, לעוגן חוקי עם חקיקת חוק תאגידי מים וביוב, תשס"א-2001 (להלן: חוק תאגידי המים). עד ביצוע הרפורמה במשק המים והביוב, אספקת שירותי המים והביוב הופקדה, בידי הרשות המקומית אשר, בשל אופיו הטכנולוגי של השירות, היא שמשה כספק יחיד, חוק תאגידי המים, המהווה בסיס חוקי של הרפורמה, נתק את הקשר המסורתי שבין שירותים אלה לבין הרשות המקומית, אגב הפקעת אחריות הרשות המקומית למתן השירות והפקדתו בידי תאגיד ייעודי המוקם למטרה זו. אספקת שירותי מים וביוב הינו שירות ציבורי חיוני, בעל אופי מוניציפלי מובהק, מועבר באופן מקיף לאחריות גוף אחר, עם תפיסה תאגידית שעוצבה על פי עקרונות כלכליים- עסקיים מובהקים.
המטרות העיקריות של הרפורמה: להבטיח מתן שירותים ברמת שירות, איכות ואמינות נאותים, במחירים סבירים ובלא הפליה. תאגיד המים נתון לפיקוח הרשות הממשלתית למים ולביוב, בעיקר בקרת איכות ועלויות השירותים, אשר קובעת את תעריפי השירותים. התאגיד ימכור ויספק מים ברציפות וביעילות, בכמות ובאיכות הנדרשים לפי תנאי הרישיון, לכל צרכן בתחומה ללא אפליה, בהתאם לאמות המידה ולתעריפים שנקבעים מעת לעת.
תיאור מצב ורגולציה
בסוף 2008 הוקם תאגיד המים "חברה פרטית"- הרי נצרת, מפעלי מים וביוב בע"מ, הוא משרת את הרשויות: עיריית נצרת והמועצות המקומיות, יפיע, ריינה, אכסאל ועילוט, והוא בבעלותם המלאה בשיעורי אחזקה, 58.5%, 12.7%, 11.8%, 10.2%, 6.8% כסדר הרשויות. מספק שירותי מים וביוב לכ-136 אלף תושבים.
יחס המועצה המקומית אכסאל לפני הקמת התאגיד היה יחס ספק ולקוח בינה לבין עצמה, מחד היא רכשה מים ומאידך היא מכרה מים ובין היתר מכרה (צרכה) מים למוסדותיה. עם הקמת
התאגיד נהיה הקשר עם התאגיד, יחס ספק לקוח, מצב זה יצר ניגוד אינטרסים בין האינטרס של הלקוח (המועצה) והאינטרס של הספק (התאגיד). המטרה של הספק למקסם את רווחיו והמטרה של הלקוח היא לשלם פחות. ניהול מערכת יחסים איכותית, אמינה ונאותה, היא כלי אסטרטגי המאפשר לתאגיד ליצור מערכת קשרים הדוקה המבטיח נאמנות הדדית, על מנת שקשר כזה יתקיים על התאגיד לספק למועצה תועלת וטרנזקציה המבוססת על רצון טוב של שני הצדדים.
התאגיד מוכר כתאגיד זכאי, הוא עומד בקריטריונים שנקבעו על ידי הממונה על התאגידים: מדד סוציו אקונומי, מדד פריפריאלי, אחוזי גביה נמוכים ושיעורי פחת מים גבוהים. התאגיד זכאי למענקים מיוחדים מאוצר המדינה והניתנים באמצעות יחידת הממונה על התאגידים. המענקים נחלקים לשני סוגי מענקים בתחום המים, והכוללים מענקי ייצוב כספיים ומענקי השקעות לצמצום שיעורי פחת המים. בנוסף, זכאי לקבל מענקים מוגדלים למימון פרויקטי ביוב.
רשות המים מוסמכת להיות רשות פיקוח ממשלתית שמטרתה להבטיח כי מתן שירותי המים והביוב, יהיה ברמות שירות, איכות ואמינות נאותות, ובמחירים סבירים. רשות המים אמורה לקבוע כללים באופן שיבטיחו פומביות ושקיפות, כמו: פרסום ודיווח לצרכנים, לציבור ולרשות, שיחולו על חברה, על פעולותיה, ולפקח על ביצוען.
רשות המים ביצעה מעקב מורחב וביקורת עומק על פעילות התאגיד, נמצאו ממצאים קשים שעיקרם: פער משמעותי בשירות צרכנים, נכשל בעלויות תפעול, פחת מים דרוש שיפור רב, פער משמעותי מאוד מנורמות תפעול, נדרש שיפור רב לאתר האינטרנט, הערכה מסכמת מצב סביר.
מטרת והיקף הביקורת
לבדוק האם תאגיד המים מפיק חשבונות צריכת מים למוסדות המועצה בהתאם לחוקים, לתקנות ולכללים שלפיהם מחויב לפעול, ברמת שירות מקצועית יעילה, איכות ואמינות נאותות.
לסירוגין מיוני 2017 עד אוגוסט 2018, הביקורת הקיפה את בדיקת חשבונות צריכת המים של כל המוסדות העירוניים של המועצה לשנים 2009 עד 2017 והשלמת נתונים משנת 2018.
יסודות החשבון (השומה)
חשבונות המים שהפיק התאגיד, נערכו בסטייה ניכרת מהמבנה המשפטי של חשבון תשלום חובה. חשבונות המים הופקו בשפה שאינה שפת אם של הצרכנים. החשבון לא כלל הודעה על זכות להשגה. בחשבונות גינון ציבורי לא נרשמה כמות הקצאה וממלא אין כמות ניצול ויתרה.
בדיקה כללית
נמצאו ליקויים רבים מרביתם בשנים 2009 עד 2011, הליקויים נגרמו כתוצאה מתקלות טכניות, העדר דיוק, חוסר בקרה מעקב ובידוק פנימי, ניהול לקוי להקצאות גינון, גולת הכותרת חיובים בניגוד לחוקים השונים ולנורמות מקובלות: חיוב מס ערך מוסף באחוז גבוה מהקבוע על פי דין, חיוב היטל צריכה עודפת, המצאת מהות שימוש ותעריף, חיוב צריכת גינון לפי תעריף חריגה, חיוב בתעריף גבוה מהתעריף הנקבע על ידי רשות המים, הוצאת חשבון וירטואלי וליקויים חמורים בדיווח לרשות המים.
הליקויים שנמצאו הוצגו בטבלה להלן. היקף הליקויים גבוהה מאוד בסכום של 1,132,442 ₪, התאגיד תקן חלק בסך 365,973 ש"ח, מזה יוצא סכום של 766,469 ₪ שלא טופל על ידי התאגיד.
תיאור ליקוי עמוד סטטוס סכום ₪
חיוב ביתר- צריכת גינון לפי תעריף חריגה לא תוקן 373,798
השלמת מימוש הקצאות גינון לא תוקן 342,836
הערכות צריכה וטעויות טכניות תוקן 204,885
עדכון הקצאות גינון ציבורי תוקן 150,308
חשבון וירטואלי לא תוקן 34,436
חיוב לפי תעריף גבוה מתעריף רשות המים לא תוקן 10,250
נזילה סמויה תוקן 7,347
היטל צריכה עודפת לא תוקן 4,291
חיוב לפי מהות שימוש מוסדות דת תוקן 3,433
חיוב מע"מ ביתר לא תוקן 858
סה"כ תוקן 365,973
סה"כ סכום לתיקון 766,469
סה"כ כללי 1,132,442
הערכת צריכה
נמצאו טעויות בחיוב כמות צריכה ב- 33 (87%) צרכנים מתוך 38 צרכנים בהיקף 204,885 ₪. לדעת הביקורת הליקויים נגרמו כתוצאה מטעויות טכניות, העדר דיוק וחוסר בקרה מעקב ובידוק פנימי.
הקצאה גינון ציבורי מרשות המים
מדי שנה רשות המים אשרה למועצה הקצאת גינון ציבורי, במהלך הבדיקה עם מנהל הגביה, הביקורת בקשה מידע על כמויות ההקצאה בכל שנה, נמסרו לה חתכים סרוקים מרשיון ההפקה, לפיהם למועצה אושרו הקצאות רק ב- 3 שנים, בירור הביקורת מול רשות המים עלה כי למועצה היו הקצאות גינון ברצף בכל השנים.
גינון ציבורי, השוואת כמויות
השוואה בין כמויות צריכת גינון בפועל לבין כמויות הקצאה מרשות המים, נמצא כי קיים עודף הקצאות בכמויות גדולות. התאגיד חרג מסמכותו כאשר ניהל הקצאות גינון בצורה לקויה ובניגוד לרשיון ההפקה.
דיווח נתוני צריכה
בשנים 2015 עד 2017 היתה מגמה דיווח על כמויות צריכה פחות מכמויות הצריכה בפועל וכמויות הקצאה. מעשה התאגיד בניהול הקצאות גינון גרם למועצה נזק כפול, מחד לא ממש את מלוא כמות ההקצאה, מאידך דיווח על כמויות לרשות המים גרם להפחתת ההקצאה.
הקצאת 2018
הקצאה לשנת 2018 נקבעת לפי נתוני צריכה של השנה הקודמת, רשות המים קבעה הקצאה בכמות כמעט שווה לנתוני צריכה שדווח עליהם התאגיד לרשות המים, הקצאת 2018 ירדה כ- 35%.
צריכת חורגת
בכל השנים, לא נחרגה צריכת הגינון מההקצאה, למעט 2013 היתה חריגה קלה. נמצא בשנים 2010 עד 2016, נעשה חישוב צריכת גינון לפי תעריפי חריגה ב- 19 (50%) צרכני מים מתוך 38 צרכני מים בהיקף 373,798 ₪. לדעת הביקורת חישוב לפי תעריף חריגה נעשה ביודעין שאין חריגה, העדר מעקב, בקרה ובידוק פנימי.
חיוב היטל על צריכה עודפת
כל הצריכה המחויבת בה המועצה לא חל עליה היטל צריכה עודפת (היטל בצורת). נמצאו שבעה מקרי חיוב בהיטל צריכה עודפת, בשני מקרים בוטל ההיטל, בארבעה מקרים נעשה תיקון שאינו תואם חישוב כמות לפי גובה ההיטל.
חיוב וירטואלי
מגרש אימונים הופעל בתחילת 2010, חיוב צריכה ראשון היה עבור חלק מתקופה 2/2010, עבור 60 יום מ- 30/1/2010 עד 30/3/2010, ב- 23/2/2010 נרשמה פקודת יומן בסך 34,436 ₪.
רישום צריכה פיקטיבית
נמצא רישום צריכה פיקטיבית בכמות כ- 17 אלף מ"ק בחשבון של מפעל הביוב- תחנת שאיבה, הרישום נעשה ביודעין על מנת לנפח צריכה ולהקטין פחת מים, כדי להטעות את רשות המים ולחמוק מתשלום מיוחד המוטל על תאגיד המים לפי תקנות המים (תשלום מיוחד).
תעריף שונה מהתעריף שנקבע על ידי רשות המים
התאגיד חייב בשנים 2009 ו- 2010 צריכת המים למוסדות עירוניים וגינון ציבורי, לפי תעריף שונה מהתעריף הנקבע על ידי רשות המים. נמצאו 25 חשבונות צריכה חויבו בסכום 10,250 ₪ לפי תעריף גבוה מהתעריף הקבוע על ידי רשות המים.
עדכון תעריפים בעקבות הפחתת אחוז מס ערך מוסף
באוקטובר 2015 הופחת שיעור מס ערך מוסף ל- 17%, מועצת המים פרסמה תעריפי מים המחליפים את התעריפים שפורסו קודם לכן. חישוב צריכת המים לחודשים אוקטובר עד 20 לדצמבר 2015 נעשה לפי תעריף כולל מע"מ בשיעור 18%.
המצאת מהות שימוש- מוסדות דת/ שונות
חישוב צריכת מים בשנת 2017 למסגדים, נעשה לפי תעריף שהמציא התאגיד בתיאור "מוסדות דת/ שונות) שהוא גבוה בכ- 25% מהתעריף החל על מוסדות עירוניים.
תיאור לא מדויק של מהויות שימוש
התאגיד קבעו תיאור מהויות שימוש שלא מתאים למיקום ולמהות בפועל של חלק מהמוסדות.
תיקון צריכת גינון ציבורי
התאגיד פעל בניגוד לרישיון ההפקה שהוציאה רשות המים, לא כלל את כמויות ההקצאה שאושרו למועצה בחישוב הצריכה למטרת גינון. תיקון חישוב הצריכה שעשה התאגיד ל- 6 חשבונות צריכה, זוכו החשבונות בסך 150,307 ₪.
השלמת מימוש הקצאות גינון ציבורי
קיים פער בין הרצוי והמצוי במימוש הקצאות גינון ציבורי, בחישוב הצריכה במשך השנים 2010-2017, כמויות ההקצאה לא השתקף בחישובי צריכה, המועצה חויבה לפי תעריפים שונים שאינם תעריף גינון, תעריפים אלה הם גבוהים מתעריף גינון. המועצה זכאית עבור התקופה הנזכרת, למימוש יתרת הקצאת גינון בכמות 98,845 מ"ק, 342,836 ₪.
נזילה סמויה
המועצה לא פעלה לאיתור נזילות סמויות, התאגיד הכיר בחלק מהמקרים וזיכה חשבון בגין נזילה סמויה.
טווח קריאה
טווח קריאת מד מים אמור להיות לפחות אחת לחודשיים, בפועל היו טווחי קריאה בסטיה ניכרת מהנורמה.
פרטים בחשבון המים
התקופה הרשומה על החשבון התקופתי המופק פעם בחודשיים, היא ברוב המקרים פחות חודש מתקופת הצריכה בפועל.
החלפת מד מים
מד מים יוחלף או יימסר לבדיקה ולכיול לפחות אחת לחמש שנים, בפועל כ- 30% מהמדים פעלו בטווח מעל 5 שנים ועד מעל 11 שנה.
פרטי המד וקריאות
נמצאו מקרים שאין רצף קריאות, ומצבי קריאה אינם תואמים את המצב בפועל.
צורת התקנה
מד מים יותקן בצורה אופקית עם לוח ספרות כלפי מעלה, ובצנרת מתכתית יותקן גשר מתכתי.
נמצא מד מים מותקן מוטה הצידה. ומקרים רבים לא מותקן גשר מתכתי.
חשבונות צריכה שאינם שייכים למועצה
פעם בחודשיים התאגיד מעביר להנהלת החשבונות של המועצה רשימה מרוכזת לכל הצרכנים, ברשימות נמצאו 3 חשבונות צריכה שאינם שייכים למועצה. התמוה שאחד החשבונות עבור נכס של התאגיד.
המלצות
1. המועצה נדרשת לפעול בנחישות כדי להחיש תיקון הפגמים והליקויים. ולחילופין לנקוט בהליכים משפטיים על מנת לחייב את התאגיד לתקן את הליקויים.
2. על המועצה למנות עובד גזברות שיעקוב אחר חשבונות המים השוטפים על מנת לוודא רמת שירות, איכות ואמינות נאותים.
3. ראש המועצה נדרש לבקש מהדירקטוריון לכנס אסיפה מיוחדת, שתכלול את כל נציגי בעלי המניות, שאליה יזומן הממונה על תאגידי המים, כדי לדון בהודעת הביקורת שנשלחה לגופים האמורים לאסדר את פעילות התאגיד, על מנת להתייחס לנתונים שהתגלו במהלך בדיקת הביקורת, כי קיים חשש סביר של אי סדרים ומעשים בלתי חוקיים ובלתי הולמים ובין היתר להקים מנגנון לבדוק האם התופעה התפשטה לתחומים נוספים והאם נכסי התאגיד נשמרים כיאות.
4. על המועצה לפנות לרשות המים בעניין המחדלים והפגמים בהקצאות גינון ציבורי כפי שמלמדים בדיקות וממצאי הביקורת ובין היתר: הקצאת גינון ציבורי לשנת 2018, מימוש הקצאות גינון, חישוב צריכת גינון חורגת וחיוב בתעריף שונה מהתעריף שנקבע על ידי רשות המים.
نقاش الأعضاء :
رئيس المجلس
كما ذكرنا في جلسات سابقه ان الحكومة تنوي توصية شركات المياه في كل الدولة وضمها لبعضها البعض بهدف تقليص عددها من 58 ل 30 .
عقدنا جلسة منذ فترة لمناقشة الموضوع وعرضنا القرار في الجلسة السابقة للمجلس المحلي .
بشكل عام مركز السلطات المحلية يوصي في الغاء كل شركات المياه ,
بخصوص حسابات المياه للمجلس , سأفحص تعين موظف لفحص الحسابات في جميع الأطر وليس فقط المياه .
اقترح المصادقة على توصيات المراقب المذكورة في التقرير .
سليم عبد الهادي :
من المفروض بعث التقرير للرابطة نفسها ويجب تلقي الرد من قبلهم لتسريع حل الإشكالية .
أجاب يوسف دراوشه :
كما ذكرت في البداية منذ إقامة الرابطة منذ 2008 كان هناك العديد من العاب السياسية ومحاوله افشال إقامة الشركة وخصيصا من قبل بلدية الناصرة .
احمد سعدي :
اقترح ان يعمل المجلس في اسرع وقت لتصليح الأخطاء واقترح تعين موظف لفحص جميع الحسابات .
يوسف دراوشه :
بعد الجلسة سوف تعين جلسه بأسرع وقت مع الشركة للمبادرة بالعمل .
أضاف الرئيس :
برأي هناك إشكالية بفحص جميع الحسابات من قبل المجلس المحلي سوف نقوم بمعالجة هذا الموضوع .
قرار :
بعد النقاش تمت المصادقة بالإجماع على توصيات المراقب الداخلي للمجلس .
انتهت الجلسة في تمام الساعة 21:00 .
مع الاحترام ,
المحامي محمد شلبي جمال أبو حنا
رئيس المجلس المحلي مساعد سكرتير المجلس